Schabowe z młodą kapustką

Schabowe z młodą kapustką

Schabowe z młodą kapustką

Schabowe pod pierzynką z młodej kapusty, proste i szybkie danie w niecodziennym wydaniu. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają genialnemu połączeniu kilku tajemniczych składników. Nikt nie przejdzie obok tych kotletów obojętnie. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcje, bo znikną ze stołu błyskawicznie.

30 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki:
• 1 kg schabu
• Bułka tarta do panierki
• 3 jajka
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz

Składniki na pierzynkę:
• 1 główka młodej kapusty
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryka czerwona
• 1 łyżeczka octu
• 2 serki topione ( 200g)
• Sol
• Pieprz

Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję plastry i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą, panieruję w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku, ponownie w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu kotlety układam na półmisku.
2. Cebulę, czosnek obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do warzywa dodaję drobno pokrojoną kapustę oraz pokrojoną w małe paseczki paprykę, smażę mieszając około 20 minut. Następnie doprawiam pieprzem, solą, wlewam ocet i na koniec dodaję serki topione. Smażę do chwili rozpuszczenia się serków.
4. Warzywa nakładam na każdy kotlet schabowy i podaję. Można przed podaniem jeszcze rozgrzać w piekarniku.
5. Gotowe.
6. Smacznego.

Zobacz inne przepis na dania z młodą kapustką:
Kotlety siekane z młodą kapustką
Gulasz z młodą kapustką
Schabowe z młodą kapustką
Lazania z młodą kapustką
Pieczone ziemniaczki z młoda kapustką

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.