Tort bawarski bez pieczenia + FILM

Tort bawarski bez pieczenia

Tort bawarski bez pieczenia

Dzisiaj zapraszam na piękny, jesienny tort bez pieczenia, wypełniony dwiema puszystymi warstwami kremu bawarskiego.
Prosty przepis, a efekt naprawdę powala! Dolna warstwa jest intensywnie czekoladowa, górna – subtelnie gruszkowa, a obie są lekkie, puszyste i po prostu rozpływają się w ustach. W glazurze wyczuwalna jest delikatna nuta alkoholu, co tylko dodaje naszemu deserowi charakteru. Jeśli zbliża Wam się jakaś specjalna okazja, nie wahajcie się i przygotujcie ten torcik.

Lista składników (tortownica o średnicy 23 cm)

Czekoladowy krem bawarski
3 listki żelatyny (albo żelatyna w innej formie w ilości zalecanej na 450 ml płynu)
4 żółtka
½ szklanki (100 g) cukru
300 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
150 g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
300 ml śmietany

Gruszkowy krem bawarski
5 listków żelatyny (albo żelatyna w innej formie w ilości zalecanej na 750 ml płynu)
4 żółtka
3/8 szklanki (75 g) cukru
200 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżka wódki gruszkowej
150 ml śmietany
2 gruszki (ok. 150 g po pokrojeniu)

Przybranie
2 listki żelatyny (albo żelatyna w innej formie w ilości zalecanej na 300 ml płynu)
125 ml wody
¼ szklanki (50 g) cukru
1 łyżka wódki gruszkowej
2 gruszki (ok. 150 g po pokrojeniu)

Dodatkowo
150 g podłużnych biszkoptów
70 g okrągłych biszkoptów

Zobacz inne super przepisy na torty:
Tort Truskawkowo Śmietankowy Z Chrupką Migdałową
Tort Czekoladowo Malinowy Z Nutellową Chrupką
Tort Marcello
Tort Kryształek
Tort Zawijany

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.