Tort bawarski bez pieczenia
Dzisiaj zapraszam na piękny, jesienny tort bez pieczenia, wypełniony dwiema puszystymi warstwami kremu bawarskiego.
Prosty przepis, a efekt naprawdę powala! Dolna warstwa jest intensywnie czekoladowa, górna – subtelnie gruszkowa, a obie są lekkie, puszyste i po prostu rozpływają się w ustach. W glazurze wyczuwalna jest delikatna nuta alkoholu, co tylko dodaje naszemu deserowi charakteru. Jeśli zbliża Wam się jakaś specjalna okazja, nie wahajcie się i przygotujcie ten torcik.
Lista składników (tortownica o średnicy 23 cm)
Czekoladowy krem bawarski
3 listki żelatyny (albo żelatyna w innej formie w ilości zalecanej na 450 ml płynu)
4 żółtka
½ szklanki (100 g) cukru
300 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
150 g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
300 ml śmietany
Gruszkowy krem bawarski
5 listków żelatyny (albo żelatyna w innej formie w ilości zalecanej na 750 ml płynu)
4 żółtka
3/8 szklanki (75 g) cukru
200 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżka wódki gruszkowej
150 ml śmietany
2 gruszki (ok. 150 g po pokrojeniu)
Przybranie
2 listki żelatyny (albo żelatyna w innej formie w ilości zalecanej na 300 ml płynu)
125 ml wody
¼ szklanki (50 g) cukru
1 łyżka wódki gruszkowej
2 gruszki (ok. 150 g po pokrojeniu)
Dodatkowo
150 g podłużnych biszkoptów
70 g okrągłych biszkoptów
Zobacz inne super przepisy na torty:
Tort Truskawkowo Śmietankowy Z Chrupką Migdałową
Tort Czekoladowo Malinowy Z Nutellową Chrupką
Tort Marcello
Tort Kryształek
Tort Zawijany