Domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Dzisiaj zapraszam na jedno z najprostszych ciast, które świetnie smakuje w towarzystwie sezonowych owoców, ale też jednego konkretnego warzywa. Przygotujemy puszyste, delikatnie cytrynowe ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonką i przyjemnie cytrusowym lukrem.
Takie ciasta lubię najbardziej: roboty przy nich niewiele, radzi sobie z nim nawet ręczny mikser, a efekt jest piorunujący. Drożdżowiec wyszedł puszysty i przyjemnie cytrynowy, a rabarbar jest mięciutki, wilgotny i delikatnie kwaskowy. Do tego mamy chrupiącą kruszonkę i osładzający to wszystko lukier. Proste, swojskie, przepyszne ciasto.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Ciasto
2 i 2/3 szklanki (400g) mąki pszennej
4 czubate łyżki (60g) cukru
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
80 g rozpuszczonego masła
3 jajka
150 ml letniego mleka
Skórka z jednej cytryny
200 g rabarbaru
Kruszonka
50 g mąki
25 g masła
25 g cukru
Lukier
2 łyżki soku z cytryny
60 g cukru pudru
Zobacz inny super przepis na ciasto z rabarbarem:
Kruche Ciasto Z Rabarbarem I Budyniem
Kruche Ciasto Z Rabarbarem I Budyniem – Jedno Z Najpyszniejszych + FILM
Puszyste Ciasto Z Rabarbarem