Pyszne, domowe ciasto 🙂
Nie wiem czy wiecie, że coraz popularniejsze w przydomowych ogródkach borówki amerykańskie to prawdziwa skarbnica witamin oraz polifenoli. Związki zawarte w ich skórce i miąższu obniżają ciśnienie tętnicze,działają ochronnie na układ krążenia,regulują stężenie cholesterolu,zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów oraz cukrzycy. Regularne spożywanie owoców borówki korzystnie wpływa na pracę mózgu, poprawia koncentrację oraz pamięć. Także same plusy z ich zjadania, my mamy kilka krzaczków, które w tym roku pięknie obrodziły i zajadamy się nimi codziennie na surowo, przygotowuję z nich również różne desery i ciasta. Tym razem postanowiłam dodać je do popularnego i uwielbianego przez dzieci murzynka. W trakcie pieczenia rozpadły się zupełnie i utworzyły wilgotną warstwę, która świetnie przełamała słodycz ciasta. Przyznam szczerze, że taka wersja murzynka smakuje nam znacznie bardziej niż klasyczny, dlatego zostawiam Wam przepis