Penne z Pesto i kurczakiem
Znudziły Ci się klasyczne sosy do makaronu, wypróbuj ten przepis. Jest bardzo wyrazisty w smaku, a jednocześnie delikatny i kremowy. Najlepiej smakuje z oliwkami i kurczakiem.
30 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 150 g oliwek czarnych, zielonych
• 190 g Pesto czerwonego
• 1 szk. śmietany 30 %
• 1 opakowanie makaronu Penne
• Olej do smażenia
• Sól
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
3. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą. Mięso przekładam do cebuli. Smażę 15 minut.
4. Oliwki kroję w plasterki, dodaję do mięsa.
5. Następnie dodaję Pesto oraz śmietanę, chwilkę gotuję.
6. Makaron łączę z mięsem.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.