Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane
Kuglonki, czyli mięciutkie kluseczki z surowych ziemniaków będą pysznym daniem na obiad dla całej rodziny. Można je podać jako samodzielne danie z okrasą z boczku i cebuli lub jako dodatek do mięsa czy gulaszu.
Przepis na kluski jest bardzo prosty, choć nieco pracochłonny, jeśli będziecie ścierać kluski ręcznie na tarce. Niemniej takie kluski są smaczne i tanie, a składniki na nie pewnie macie w domu, więc warto poświęcić trochę czasu, żeby je przygotować. Przepis został zaczerpnięty z książki „Kuchnia z rodowodem” Grażyny Szelągowskiej.
Zobacz inne przepisy na kluski ziemniaczane:
Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis
Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka
Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne
1 Komentarz