Sernik ala pleśniak
Zastanawiasz się jakie ciasto zrobić? Pleśniaka czy sernik, a może tak zrób dwa w jednym. Ciasto na spodzie kruchym, przekładane dżemem, masą sernikową, bezą, przykryte chrupiącą kruszonką, idealne na Święta.
50 minut czas przygotowania
Forma 35 cm x 25 cm
25 porcji
Składniki na ciasto:
• 4 szk. mąki pszennej
• 250 g masła
• 1 szk. cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 żółtka
• 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
• 2 łyżki kakała
Składniki na masę:
• 1 kg sera sernikowego z wiaderka
• ½ szk. cukru
• 4 żółtka
• 2 budynie waniliowe w proszku
Składniki na bezę:
• 8 białek z jajek
• ½ szk. cukru
• 60 g kisiel truskawkowy
Składniki dodatkowe:
• 410 g dżemu wiśniowego
Sposób przygotowania ciasta:
1. Wszystkie składniki na ciasto, prócz kakała przekładam do miski, zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na połowę, jedną część ciasta rozwałkowuję i układam na dnie formy, piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C. Drugą część ciasta również dzielę na połowę, do jednej części dodaję kakało, zagniatam. Obie kulki ciasta przekładam do woreczków, chowam do zamrażalnika.
2. Ciasto po upieczeniu smaruję dżemem i posypuję startym na tarce ciastem kakaowym.
Sposób przygotowania masy:
1. Wszystkie składniki na masę miksuję mikserem, masę układam na kakaowej kruszonce.
Sposób przygotowania bezy:
1. Białka ubijam mikserem, wsypuję cukier oraz w proszku kisiel, ubijam do momentu aż masa będzie sztywna. Masę bezową wykładam na masę sernikową.
2. Na wierzch ciasta ścieram ciasto, które schowałam wcześniej do zamrażalnika na tarce o dużych oczkach.
3. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
4. Ciasto gotowe.
5. Smacznego.