Szarlotka
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła / margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1 jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
16 g cukru wanilinowego
1 szklanka cukru pudru
1 kg jabłek
cynamon
cukier puder do posypania szarlotki
1.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać pokrojone w kostkę masło(bardziej kruche ciasto )/margarynę , posiekać .
Dodać żółtka , jajko , cukier puder i cukier waniliowy ,
kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto .
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce
o grubych oczkach .
2.Na blaszce o wymiarach (25×30) wysmarowanej margaryną
i obsypaną bułką tartą lub formę do tary o średnicy 30 cm i wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta . Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy na ciasto posypujemy cynamonem . Drugą połową ciasta przykryć jabłka , w kilku miejscach
nakłuć widelcem .
3.Piec w temperaturze 170-180 °C przez około 40-50 minut .
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem .