Ciasto “Szyszkowy Król”
Ciasto „Szyszkowy król” to miodowe ciasto z ryżem preparowanym. Jestem przekonana, że to będzie HIT tej zimy. Jest OBŁĘDNE! Serio, dawno już żadne ciasto nie smakowało mi AŻ TAK bardzo!
Zainspirowałam się przepisem z bloga ilovebake.pl, ale zrobiłam je troszkę po swojemu. Wyszło przepysznie.
Z upieczonego miodowego ciasta odkrawamy wierzch i mielimy go na okruszki. Na cieście rozprowadzamy masę grysikową, rozkładamy ciasteczka korzenne, dalej wykładamy masę „szyszkową” z preparowanego ryżu i kajmaku i posypujemy całość miodowymi okruszkami.
Ciasto jest słodkie, ale jest to ten rodzaj słodyczy, która nie odrzuca, a wręcz chce się sięgnąć po więcej. Miodowy blat i masa grysikowa idealnie komponują się z korzennymi ciastkami oraz masą z ryżu preparowanego i kajmaku, tworząc prawdziwie świąteczne ciasto.
Ciasteczka korzenne (kupiłam w Lidlu), po kilku godzinach od upieczenia przyjemnie jeszcze chrupią, nadając ciastu właśnie takiej chrupiącej tekstury, natomiast kolejnego dnia przyjemnie miękną. Ciasto miodowe również mięknie z każdym kolejnym dniem po upieczeniu. Mam wrażenie, że im dłużej ciasto stoi, tym jest smaczniejsze.