Ciasto “Szyszkowy Król”

Ciasto "Szyszkowy Król"

Ciasto “Szyszkowy Król”

Ciasto „Szyszkowy król” to miodowe ciasto z ryżem preparowanym. Jestem przekonana, że to będzie HIT tej zimy. Jest OBŁĘDNE! Serio, dawno już żadne ciasto nie smakowało mi AŻ TAK bardzo!

Zainspirowałam się przepisem z bloga ilovebake.pl, ale zrobiłam je troszkę po swojemu. Wyszło przepysznie.

Z upieczonego miodowego ciasta odkrawamy wierzch i mielimy go na okruszki. Na cieście rozprowadzamy masę grysikową, rozkładamy ciasteczka korzenne, dalej wykładamy masę „szyszkową” z preparowanego ryżu i kajmaku i posypujemy całość miodowymi okruszkami.

Ciasto jest słodkie, ale jest to ten rodzaj słodyczy, która nie odrzuca, a wręcz chce się sięgnąć po więcej. Miodowy blat i masa grysikowa idealnie komponują się z korzennymi ciastkami oraz masą z ryżu preparowanego i kajmaku, tworząc prawdziwie świąteczne ciasto.

Ciasteczka korzenne (kupiłam w Lidlu), po kilku godzinach od upieczenia przyjemnie jeszcze chrupią, nadając ciastu właśnie takiej chrupiącej tekstury, natomiast kolejnego dnia przyjemnie miękną. Ciasto miodowe również mięknie z każdym kolejnym dniem po upieczeniu. Mam wrażenie, że im dłużej ciasto stoi, tym jest smaczniejsze.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.