Ciasto czekoladowo-kefirowe

Ciasto czekoladowo-kefirowe

Ciasto czekoladowo-kefirowe

Ciasto czekoladowo-kefirowe to propozycja, która powinna posmakować fanom kakaowych wypieków. Dzięki dodatkowi kefiru oraz oleju wychodzi niezwykle pyszne i wilgotne.

Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu kuchniamagdy.pl i zapisałam sobie do wypróbowania. Kiedy piekłam ciasto po raz pierwszy, lekko popękało mi z wierzchu. Na szczęście wszelkie niedoskonałości zamaskowała polewa z białej czekolady 🙂 Przy kolejnym podejściu do tego ciasta postanowiłam nieco obniżyć temperaturę pieczenia, co okazało się dobrym krokiem, bo kolejne podejście nie miało już żadnych pęknięć. Pamiętaj proszę, że każdy piekarnik piecze troszkę inaczej, więc zawsze należy dostosować czas pieczenia indywidualnie. Dlatego tak często w przepisach pojawia się informacja, by piec ciasto do suchego patyczka. Dzięki temu, że chciałam upewnić się, że ciasto wychodzi perfekcyjnie, i upiekłam je kolejny raz, w przyszłości na blogu pojawi się kolejny pomysł na super ciacho! Bo ciasto przełożyłam tym razem inną masą i wykorzystałam do wykończenia inną polewę. Wyszło obłędnie! Polecam oba przepisy. Ale zanim opublikuję mój pomysł, najpierw możesz cieszyć się tym, który wypatrzyłam i przetestowałam wcześniej.

Zostaw Odpowiedź

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.