Kurczak po karaibsku

Kurczak po karaibsku

Składniki:

– 2-3 piersi z kurczaka
– karaibska mieszanka przypraw
– 4-7 tortilli kukurydzianych
– kilka listków sałaty
– kilka listków świeżej kolendry
– 1 limonka pokrojona w łódeczki

Salsa mango-paprykowa:

– pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
– 1 czerwona papryka
– 1 mango obrane ze skórki
– 2-3 plasterki ananasa pokrojone w kostkę
– 1 łyżka soku z limonki
– sól i odrobina pieprzu i czosnku w proszku do smaku

Karaibska mieszanka przypraw:

– 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
– 2 łyżeczki pieprzu cayenne
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich (oregano, tymianek, majeranek, cząber, bazylia)
– 1 łyżeczka brącowego cukru
– pół łyżeczki płatków papryki chili
– 1 łyżeczka czarnego świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Kurczaka kroimy na średnie kawałki. Mieszamy z łyżką oliwy i przygotowaną mieszanką przypraw. Zostawiamy do zamarynowania na godzinę w lodówce.
2. Przygotowujemy salsę mango-paprykową. W miseczce mieszamy kawałki mango, papryki czerwonej, cebuli ananansa z sokiem z limonki.
3. Kurczaka obsmażamy na złoto przez ok. 5-8 minut, lub do momentu aż będzie usmażony.
4. Tortille opiekamy na blaszce w piekarniku lub nad palnikiem na kuchence gazowej. Na każdej tortilli układamy porcję sałaty, salsy mango-paprykowej, listki kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego!

Link do przepisu: http://www.codziennikkulinarny.com/2016/10/kurczak-po-karaibsku.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.