Kurczak po karaibsku

Kurczak po karaibsku

Kurczak po karaibsku

Odkryj eksplozję smaków Karaibów w swoim domu dzięki naszemu przepisowi na soczystego kurczaka po karaibsku! Ta egzotyczna potrawa to idealne połączenie pikantnych przypraw, słodkich owoców i świeżych ziół, które przeniosą Twoje kubki smakowe na słoneczne plaże Jamajki. Przygotowanie tego dania to prawdziwa kulinarna przygoda, która zachwyci Twoich bliskich i przyjaciół. Kurczak po karaibsku to nie tylko pyszny obiad, ale także doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu. Aromatyczna mieszanka przypraw, w której marynowany jest kurczak, nadaje mu wyjątkowego charakteru, a salsa mango-paprykowa dodaje słodko-pikantnej nuty, która idealnie komponuje się z delikatnym mięsem.

Ten przepis na kurczaka po karaibsku jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością Cię zaskoczy. Soczyste kawałki kurczaka, otulone aromatyczną mieszanką przypraw, w połączeniu z orzeźwiającą salsą i świeżymi ziołami, tworzą niezapomniane doznania smakowe. Niezależnie od tego, czy szukasz pomysłu na szybki obiad, czy chcesz zaimponować gościom egzotycznym daniem, nasz kurczak po karaibsku to strzał w dziesiątkę. Przygotuj się na kulinarną podróż pełną słońca i radości, która na długo pozostanie w Twojej pamięci.

Składniki:
– 2-3 piersi z kurczaka
– karaibska mieszanka przypraw
– 4-7 tortilli kukurydzianych
– kilka listków sałaty
– kilka listków świeżej kolendry
– 1 limonka pokrojona w łódeczki

Salsa mango-paprykowa:
– pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
– 1 czerwona papryka
– 1 mango obrane ze skórki
– 2-3 plasterki ananasa pokrojone w kostkę
– 1 łyżka soku z limonki
– sól i odrobina pieprzu i czosnku w proszku do smaku

Karaibska mieszanka przypraw:
– 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
– 2 łyżeczki pieprzu cayenne
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich (oregano, tymianek, majeranek, cząber, bazylia)
– 1 łyżeczka brącowego cukru
– pół łyżeczki płatków papryki chili
– 1 łyżeczka czarnego świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Kurczaka kroimy na średnie kawałki. Mieszamy z łyżką oliwy i przygotowaną mieszanką przypraw. Zostawiamy do zamarynowania na godzinę w lodówce.
2. Przygotowujemy salsę mango-paprykową. W miseczce mieszamy kawałki mango, papryki czerwonej, cebuli ananansa z sokiem z limonki.
3. Kurczaka obsmażamy na złoto przez ok. 5-8 minut, lub do momentu aż będzie usmażony.
4. Tortille opiekamy na blaszce w piekarniku lub nad palnikiem na kuchence gazowej. Na każdej tortilli układamy porcję sałaty, salsy mango-paprykowej, listki kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego!

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.