Ciasto 3 bit z kajmakiem

Ciasto 3 bit z kajmakiem

Ciasto 3 bit z kajmakiem

Przyznam, że to ciasto prezentuje się wspaniale. Zachwyca swoim wyglądem, ale i smakiem. I wcale nie robi się go długo, poza samym gotowaniem mleka do masy kajmakowej. Gorąco polecam.

Składniki:

– ok. 75 dag herbatników maślanych,
– 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego,
– 2 budynie waniliowe,
– 3 łyżki cukru pudru,
– 10 dag miękkiego masła,
– 0,7 l mleka 2%,
– 1 galaretka cytrynowa,
– 1 Śnieżka,
– 6 kostek gorzkiej czekolady.

Sposób wykonania:

Aby wykonać masę kajmakową, zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą i wstawiamy na ogień. Od zagotowania, trzymamy ją na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas należy dolewać wodę, by puszka była cały czas przykryta. Po tym czasie wyjmujemy ją z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Prostokątną dużą blachę (ja użyłam o wymiarach 24×40 cm) smarujemy masłem tylko na dnie. Wykładamy szczelnie herbatnikami i smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.
Z 0,5 litra mleka przygotowujemy budyń wg przepisu (rozpuszczamy w części zimnego mleka i wlewamy do gotującej się reszty) i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowy budyń co jakiś czas mieszamy, by nie powstała twarda skórka. W tym czasie masło ucieramy z cukrem i tak przygotowane dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu. Całość ucieramy na gładką masę i wykładamy na herbatniki. Masę budyniową przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. 200 ml mleka ubijamy ze Śnieżką. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy po kilka łyżek galaretki, cały czas miksując. Gotową masę śmietanową wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Link do przepisu: http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2013/06/ciasto-3-bit-z-kajmakiem.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.