Nadziewane kotlety mielone

Nadziewane kotlety mielone

Nadziewane kotlety mielone

Kotlety mielone to przysmak wielu Polaków, głównie mężczyzn. Ja za nimi nie przepadam. Jednak te nadziewane są wyjątkowe. Nietypowe, niby smakują jak te tradycyjne, ale jednak inaczej. Według mnie są smaczniejsze, niż te po staropolsku.
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz “Kuchnia Polska”, jednak lekko go zmodyfikowałam.

Składniki:

– 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
– pół szklanki bułki tartej,
– 1/3 szklanki mleka,
– 1 jajko,
– 1 białko,
– 2 cebule,
– kilka grubszych, małych plastrów żółtego sera (liczba zależna od tego, ile powstanie kotletów),
– 1 łyżka masła,
– sól, pieprz, słodka papryka, majeranek,
– olej do smażenia,
– bułka tarta i mąka krupczatka do panierowania.

Sposób wykonania:

Drobno posiekaną jedną cebulę lekko smażymy na oleju tak, by się nie zarumieniła. Odkładamy do wystudzenia. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, cebulę, jajko, białko, bułkę tartą z mlekiem oraz przyprawy. W razie potrzeby można dodać więcej bułki tartej (zależy od jakości mięsa).
Plastry sera smarujemy lekko masłem i posypujemy słodką papryką. Wkładamy do lodówki.
Z wymieszanego mięsa formujemy podłużne, grube płaty. Kładziemy na nie po plasterku sera i zlepiamy końce, nadając okrągły, płaski kształt, jak to na kotlety mielone przystało :).
Tak przygotowane mięso obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na mocno rozgrzanym oleju smażymy kotlety z każdej strony, aż do mocnego zarumienienia się. W trakcie smażenia dodajemy drugą cebulę pokrojoną na łódeczki. Gotowe mięso podajemy z usmażoną cebulą i ziemniakami.

Link do przepisu: http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2013/07/nadziewane-kotlety-mielone.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.