stefanka bez pieczenia
Polecam stefankę bez pieczenia..W internecie natrafiłam na przepis stefanki jabłkowej..Zmodyfikowałam ją na własną nutę i wiecie co? wyszedł naprawdę super..Serdecznie polecam 🙂
Składniki:
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
ok. 10 paczek herbatników ciemnych (10 x 10 dag)
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.
Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.
Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch stefanki i całość schłodzić w lodówce.