Żeberka na ostro z piwem i kapusta zasmażaną
Zachciało mi się żeberek i połączenia ich z kapustą zasmażaną i kopytkami 🙂
I chyba trafiłam na dobre mięsko bo wyszły pyszne soczyste nie za tłuste i jeszcze w dodatku rozpadały się w ustach. Pycha polecam bardzo.
Składniki
1-1,5 kg żeberek jak najchudszych
1 papryczka chilli drobno posiekana
4 średnie cebule pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku drobno posiekane
przyprawa do gyrosa
3/4 szklanki wody
1 szklanka piwa
kilka łyżek oleju
Żeberka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa (dość obficie) i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i obsmażamy nasze żeberka na rumiano. Piekarnik nagrzewamy do 18 stopni.
Do naczynia żaroodpornego z przykryciem przerzucamy żeberka podlewamy je wodą i przykryte wstawiamy do piekarnika na 45 min. Po tym czasie możemy przemieszać nasze żeberka, później podlewamy je piwem i wrzucamy na wierzch cebulę wymieszaną z papryczką chili i czosnkiem i całość przykrywamy i wstawiamy na kolejne 45 min do piekarnika.
Składniki na kapustę zasmażaną
500 g kapusty kiszonej z marchewką
1 duża cebula
250 g brzuszku surowego
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz do smaku
1-2 łyżki mąki
Kapustę szatkujemy żeby nie była zbyt długa. Wrzucamy do garnka i zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości. W tym czasie na patelni smażymy nasz brzuszek, jak tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i całość smażymy aż cebula się zrumieni. Przygotowane skwarki dorzucamy do kapusty i całość razem gotujemy do czasu aż kapusta będzie miękka. Na sam koniec jak woda już odparuje kapusta będzie miękka dodajemy stopniowo mąkę ciągle mieszając kapustę by się nie porobiły grudki.