Kacze piersi z sałatką z buraka i ananasa
4 piersi z kaczki
2 łyżki musztardy miodowej
4 łyżki miodu
100g migdałów
2 wędzone śliwki
4 małe buraczki
ananas
oliwa
sól i pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Buraki nacieramy oliwą, doprawiamy pieprzem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Nacinamy skórę piersi kaczki w kratkę i układamy na zimnej patelni. Od strony mięsa smarujemy musztardą. Na małym ogniu powoli wytapiamy tłuszcz ze skóry aż ta się ładnie zrumieni. Wtedy odlewamy nadmiar tłuszczu, a pierś przekładamy na drugą stronę. Po około 10 minutach piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia buraków. Ananasa obieramy i kroimy na cząstki. Na patelni po smażeniu kaczki zostawiamy około łyżki tłuszczu i przesmażamy posiekaną drobno śliwkę. Dodajemy miód i posiekane z grubsza migdały. Gdy całość się zkarmelizuje wyłączamy palnik. Piersi i buraki wyciągamy z piekarnika. Buraczki odwijamy z folii i kroimy w talarki, pierś w tym czasie odpoczywa na desce około 10 minut, doprawiamy ją solą. Buraczki mieszamy z ananasem, podajemy z kaczką polaną miodowym sosem.
1 Komentarz