Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

W sam raz na świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. wody
2 jaja
2 łyżki kucharku

Ponadto:
1 kg filetów – np. Miruna, Mintaj
olej do smażenia

Zalewa:
1 szkl. oleju
6 łyżek cukru
6 łyżek wody
6 łyżek octu
6 łyżek keczupu
1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Warzywa:
1 słoik ogórków korniszonów
1 słoik marynowanej papryki
4 cebule

Wykonanie:
Mąkę, wodę, jaja i kucharek wymieszać, powstanie gęste ciasto. Filety pokroić w kawałki, maczać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.

Zagotować zalewę z następujących składników: olej, cukier, woda, ocet, keczup, koncentrat pomidorowy.

Ogórki korniszony oraz paprykę pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w piórka, posolić i zeszklić na oliwie, zdjąć z patelni. Po czym wymieszać z pokrojonymi warzywami.

Do wysokiej miski/pojemnika/wiaderka, układać warstwami filety i warzywa (filety – warzywa – filety – warzywa – filety). Na koniec zalać gorącą zalewą, przykryć i odstawić w zimne miejsce (najlepiej na noc).

Link do przepisu: http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com/2011/09/ryba-po-japonsku.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.