Korzenny sernik karmelowy.

Korzenny sernik karmelowy.

Korzenny sernik karmelowy.

SPÓD:
100g ciasteczek korzennych
2/3 tabliczki białej czekolady

MASA:
500g twarogu z wiaderka
2 jajka
200g sosu karmelowego
duża łyżka masła
łyżka mąki ziemniaczanej/budyniu waniliowego
łyżeczka przyprawy do piernika
2 garści pokruszonych ciasteczek korzennych
aromat waniliowy

POLEWA:
1/2 tabliczki białej czekolady
50g sosu karmelowego
1-2 łyżki mleka zagęszczonego/kremówki
ew. 1-2 łyżki mleka w proszku
ew. ciasteczka do dekoracji

Ciasteczka rozgnieć/lub zmiksuj na drobno/pył. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do pokruszonych ciasteczek. Dokładnie wymieszaj, przełóż je do wyłożonej od spodu papierem do pieczenia tortownicy, równomiernie rozłóż i pozostaw na chwilę.

W tym czasie żółtka jaj zmiksuj z sosem karmelowym, dodaj białka oraz masło i miksuj jeszcze chwilę . Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i aromat. Na koniec dodaj ser i wymieszaj całą masę dokładnie. Przelej na spód.
Piecz w 180stopniach przez ok.50-60min. Po tym czasie drzwiczki lekko uchyl, ale daj sernikowi czas, najlepiej pozostaw go tam, aż całkowicie wystygnie.
Po tym czasie schłódź go w lodówce.

POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj sos karmelowy, mleko/kremówkę i ew. mleko w proszku jeżeli masa wyszłaby za płynna/lub po prostu dla smaku.
Polej nią ostudzony sernik.

Link do przepisu: https://maliniaksite.wordpress.com/2016/12/12/korzenny-sernik-karmelowy/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.