Grochówka

Grochówka

Grochówka

Do wojskowej z kotła trochę jej brakuje, ale jak na domowe gotowanie jest pyszna 🙂

250g grochu łuskanego w połówkach
100g soczewicy czerwonej
mięsa wędzone – kiełbasa, boczek, żeberko
2 marchewki
5 ziemniaków
kawałek pora
liść lubczyku
4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, majeranek, pieprz, susz warzywny

Groch i soczewice płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia dokładamy mięsa – żeberka w całości, kiełbasa i boczek pokrojone, dolewamy wody, wrzucamy ziela angielskie i liście laurowe, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym gazie około godziny. Warzywa kroimy, dodajemy do zupy razem z suszem – gotujemy do miękkości. Ja zawsze zaczynam od dodania marchewki by gotowała się najdłużej. Doprawiamy pod koniec gotowania

Link do przepisu: http://smaczy.blogspot.com/2014/09/grochowka.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.