Sałatka gyros
Warstwowa sałatka gyros triumfuje ostatnimi czasy na naszych stołach. Dziś propozycja na zupełnie inny wariant.
SKŁADNIKI:
kapusta pekińska
2 słoiki selera konserwowego
1 opakowanie słonecznika ( 150g )
pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa
2 cebule
4 łyżki cukru
4 łyżki octu
pół szklanki wody
majonez
sól
pieprz
1 puszka ananasa
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie gyros i usmażyć.
Wodę, cukier i ocet zagotować.
Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i poczekać do ponownego zagotowania. Odcedzić.
Słonecznik podprażyć na brązowo i zostawić do ostygnięcia.
Kapustę poszatkować, a seler odcedzić.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Dodać majonez i doprawić do smaku.