Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Składniki:
500 g fasoli białej “Jaś”
250 g kiełbasy
150 g boczku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
3 łyżki oliwy
2 łyżki mąki pszennej
majeranek, liść laurowy
sól, pieprz

Wykonanie:
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Ugotować ją w tej samej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, w miarę potrzeby dolewając wrzątku. W czasie gotowania fasoli pokroić cebulę, kiełbasę oraz boczek w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodać mąkę i całość zasmażyć. Kiedy fasola będzie miękka przełożyć zawartość patelni do rondla z fasolą i gotować na małym ogniu, dodając koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Link do przepisu: http://pieknulka.blogspot.com/2015/01/fasolka-po-bretonsku.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.