Drożdżowa strucla ze świeżą żurawiną

Drożdżowa strucla ze świeżą żurawiną

Drożdżowa strucla ze świeżą żurawiną

Składniki:
1/3 paczki świeżych drożdży
180 gramów masła
2 jajka
200 ml mleka
400 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru kokosowego
2 łyżki cukru
Ekstrakt waniliowy

Nadzienie:
150 gramów świeżej żurawiny (można użyć mrożonej)
Łyżka cukru kokosowego
2 łyżki wody

Polewa:
80 gramów białej czekolady
2 łyżki mleka

Dodatkowo
Decorada Delekta-Mini piegi
Szykuję zaczyn. Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Zostawiam na kwadrans.
Po tym czasie w dużej misce łączę mąkę z cukrem, dodaję jajka i zaczyn. Wlewam mleko-wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zagniatam ciasto. Czas na masło-siekam je i łączę z ciastem. Ciasto zagniatam tyle czasu, aż masło idealnie połączy się z ciastem. Formuję kulę, przykrywam ściereczkę i odstawiam w ciepłe miejsce na 45 minut.
Kiedy ciasto rośnie zajmuję się nadzieniem. Jeżeli używacie mrożonej żurawiny,to należy ją rozmrozić. Owoce przekładam do garnuszka, dodaję cukier i wodę, podgrzewam około 5 minut. Zostawiam do ostudzenia.
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnicę i wałkuję w prostokąt. Na środku układa żurawinowe nadzienie i zawijam roladę.
Przekładam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam na kwadrans. Nagrzewam piekarnik do 185 stopni i piekę ciasto przez 45 minut.
Ostudzoną roladę oblewam polewą, którą szykuję z roztopionej białej czekolady i mleka. Dekoruję kolorowymi mini piegami Decorady Delecty.

Link do przepisu: http://rhubarb-baby.blogspot.com/2016/12/drozdzowa-strucla-ze-swieza-zurawina.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.