Gryczane pancakes z jagodami i bananem

Gryczane pancakes z jagodami i bananem

Gryczane pancakes z jagodami i bananem

Ostatnio zaczełam bawić się w bezglutenowe dania i to jest właśnie jedno z nich….no może z wyjątkiem masła orzechowego, które może być ukrytym źródłem glutenu, jednak osobom stosującym dietę bezglutenową, ale nie chorym na celiakię nie powinno zaszkodzi. Chorzy muszą zaopatrzyć się w masło bezglutenowe. Idealne śniadanie, dająca super energię przekąska przed treningiem na siłowni oraz pyszna i zdrowa słodkość.

Pancakes gryczane z jagodami i bananem
(ok. 20 szt.)
100 g mąki grycznej
1 banany
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
120 g jagód
16 g cukru waniliowego
2 łyżki cukru (opcjonalnie dla tych co lubią słodkie, sos jest wystarczająco słodki)

sos:
4 łyżki masła orzechowego
4 łyżki mleka
4 łyżki syropu klonowego

do podania:
1/2 szklanki jagód
1 banan

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Wymieszać jajko z jogurtem i mlekiem, a następnie dodać do mąki i wymieszać.
Jednego banana rozgnieść i wymieszać z ciastem. Na końcu dodać jagody i delikatnie wymieszać całość.
Smażymy na patelni do smażenia bez tłuszczu przez ok 4 min z jednej strony na średnim ogniu. Przewracamy na drugą stronę gdy widzimy, że ciasto zaczyna się ścina od góry (przestaje błyszczeć)
Wmieszać składniki sosu.
Podawać z owocami (jagody i plasterki banana) polane sosem orzechowym.

Link do przepisu: http://choochla.blogspot.com/2016/07/gryczane-pancakes-z-jagodami-i-bananem.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.