Pulpeciki w pomidorowo-paprykowym sosie
Pulpety:
60 dag mięsa mielonego
mała cebulka
1 namoczona kajzerka
sól
pieprz
1 jajko
2 łyżki oleju
bułka tarta do obtoczenia
Sos:
4 marchewki
1 łyżka oleju
1 cebula
6 pieczarek
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego
papryka ostra
Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki. Całość solimy i smażymy około 5 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy 3 szklankami wody i dusimy około 20 minut. W tym czasie robimy pulpety. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Obsmażone pulpeciki przekładamy do warzyw, dodajemy sos domowy i przyprawy. Dusimy około 20 minut.