Tarta cytrynowa z opalaną włoską bezą

Tarta cytrynowa z opalaną włoską bezą

Tarta cytrynowa z opalaną włoską bezą

Tarta cytrynowa z opalaną bezą włoską wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Kruchy spód, kwaskowaty krem cytrynowy i wspaniała delikatna i słodka beza włoska.
Taka słodko – kwaśna tarta jest doskonała na letnie popołudnia, na spotkania ze znajomymi, na każdą okazję.

Ciasto kruche na formę do tarty o średnicy około 22 cm:
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
mąka do oprószenia formy
masło do posmarowania formy

Masło kroimy na mniejsze kawałki , dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Rozwałkowujemy i wkładamy na posmarowaną masłem i oprószoną mąką formę do tart ( najlepiej użyć formy z wyciąganym dnem) .Ciasto nakłuwamy widelcem, a na jego wierchu układamy papier do pieczenia, a następnie wsypujemy ryż lub fasolę
Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 st. C przez około 15 minut, następnie usuwamy papier i fasolę lub ryż i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

Krem cytrynowy:
sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieszczamy w małym garnku i zagotowujemy, ciągle mieszając.Gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy oliwę i znowu gotujemy przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przecieramy przez sitko. Przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni, odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony krem umieszczamy na wcześniej przygotowanym spodzie.

Beza włoska:
2 białka o temperaturze pokojowej
130 g cukru
20 g cukru
30 ml wody

Białka ubić na lśniącą pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli 130 g cukru do otrzymania sztywnej piany.
W międzyczasie w małym garnku umieścić 20 g cukru i wodę ( nie mieszać) i gotować syrop do osiągnięcia temperatury 118 st. C mierząc temperaturę przy pomocy termometru cukierniczego.
Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę wlać go powoli, cienkim strumieniem po ściance misy miksera do piany cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Kontynuować ubijanie przez około 8 minut lub do czasu kiedy beza wystygnie.
Bezę umieszczamy w rękawie cukierniczym/sac a poche z końcówką do dekorowania i ozdabiamy wierzch tarty. Na koniec opalamy bezę specjalnym palnikiem do deserów lub umieszczamy na kilka minut w piekarniku ustawionym na 200 st. C z funkcją grilla.

Link do przepisu: http://bee-sweet.blogspot.com/2015/06/tarta-cytrynowa-z-opalana-woska-beza.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.