Czosnkowe podpłomyki

Czosnkowe podpłomyki

Czosnkowe podpłomyki

Bardzo smaczne chlebki, idealne na lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. 🙂 Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. 🙂 Polecam.

Temperatura pieczenia: 200oC | Czas pieczenia: ok. 20 min.

Ciasto
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych
1 łyżka soli (dałam ok. 3/4)
300-400 ml ciepłej wody (dałam 300)
5 łyżek oliwy extra virgin
dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku
Sos czosnkowo-ziołowy
3 duże główki czosnku (dałam 6-7 ząbków)
pęczek natki pietruszki (użyłam pełną garść posiekanej natki)
sól
pieprz
dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili
opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem)

Przygotowanie
W misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ciasto wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1-1,5 h.
Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej, skropić je lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika ( 190oC) na ok. 45 min (trzymałam krócej 25-30 min).
Upieczone ząbki wyłuskać prosto do blendera, dodać wlać odrobinę oliwy i wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ew. przyprawy. Zamieszać. Sos gotowy.
Gdy ciasto urośnie, uderzyć je i odstawić na ok. 10 min. Ciasto można podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ja podzieliłam na 6 porcji i upiekłam 6 mniejszych chlebków (o średnicy ok. 10-12 cm). Porcję ciasta rozwałkować na nieforemne prostokąty albo grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min.
Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem. Wstawić do piekarnika (200oC) i piec przez ok. 20 min.

Link do przepisu: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2013/03/czosnkowe-podpomyki-z-natka-pietruszki.html

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.