Deser Vacherin

Deser Vacherin

Deser Vacherin

Vacherin to tradycyjny francuski deser, delikatny, słodki, idealny na lato. Składa się z lekkich bezowych pierścieni, wypełnionych bitą śmietaną z owocami, niby takie to proste, ale jak cieszy. Najważniejszym etapem przygotowania jest dobre wysuszenie bezy, jeśli to nam się uda to sukces murowany. Polecam.

Składniki (na 4 szt. o średnicy 10cm):
Beza:
4 białka
125g cukru
100g cukru pudru
15g mąki ziemniaczanej

Nadzienie:
250g śmietanki kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
maliny, jagody

Jajka dokładnie umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (ważne jest, aby miska, w której ubijamy była dokładnie odtłuszczona). Stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Pianę ubijać, aż będzie ją można kroić nożem. Cukier puder przesiać z mąką na pianę i delikatnie wmieszać, tak aby nie było grudek. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, odrysować na nim 12 okręgów o średnicy 10cm. Szprycę napełnić masą bezową, wycisnąć na pergamin kolejno cztery spody bezowe, 8 pierścieni i 4 “przykrycia”, w postaci bezowej kratki. Blaszki wstawić do piekarnika ustawionego na 50ºC i suszyć w nim całą noc (6-8h) -> należy pamiętać, aby nieco uchylić drzwiczki piekarnika. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić bezy jeszcze na kilka godzin, oczywiście z uchylonym piekarnikiem.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i pozostawić do napęcznienia, po 2-3 min, podgrzać i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder, na koniec wmiksować ostudzoną żelatynę. Maliny i jagody umyć.
Na spody bezowe ponakładać pierścienie, środki wypełnić obficie bitą śmietaną i owocami, nakryć bezową kratką. Posypać odrobiną kakao i udekorować pozostałymi owocami. Deser zdecydowanie spożywać zaraz po przygotowaniu, kiedy beza pozostaje chrupiąca.

Link do przepisu: http://przepyszne.blogspot.com/2013/07/vacherin.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.