Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Proste ciasto brownie z fasoli. Wegańskie, bezglutenowe.

Ciasto z fasoli to wbrew pozorom nie jest jakiś nowoczesny i może też dla niektórych “dziwny” deser, którym ze smakiem zajadają się głównie weganie i wegetarianie. Takie ciasta przyrządzało się już dawno temu, np. gdy w czasach kryzysowych dostęp do tradycyjnych produktów był utrudniony. Nawet moja, prawie stuletnia już babcia, ma w swoim przepisowym kajecie recepturę na fasolowy tort.

Na taki tort też przyjdzie kolej, bo przymierzam się do niego już od dłuższego czasu, ale dzisiaj coś prostszego: popularne na całym świecie fasolowe brownie, które w mojej dzisiejszej wersji, zrobione jest z kilku naturalnych składników, a które to składniki, ja osobiście i pewnie też wielu z Was, ma często pod ręką w kuchennej szafce.

Poza prostotą wykonania i naturalnym składem, receptura ma też taką zaletę, że można ją modyfikować pod względem rodzaju produktów: fasola może być czerwona, czarna lub adzuki; z białą też oczywiście wyjdzie, ale lepsze są kolorowe odmiany, których aromat jest łagodniejszy. Masło z orzechów lub nasion może być z sezamu, migdałów, słonecznika, fistaszków itd. Do tego kakao albo karob i syrop słodzący, który może być z daktyli, karobu albo klonu 😉 I oprócz tego, że ułatwia to możliwość szybkiego wykonania ciasta, to dzięki temu też, jego smak, może mieć kilka różnych wersji, przez co staje się ciekawym i uniwersalnym deserem na co dzień i od święta.

A gdy już sięgniemy po wybrane składniki, wystarczy je wrzucić do blendera, zmiksować na gładko, wylać do formy i upiec. I jeśli jeszcze nigdy nie pokusiliście się o zrobienie “dziwnego” ciasta z fasoli 😉 to gwarantuję, że efekt Was bardzo mile zaskoczy, fasoli nie czuć w nim wcale, a ciasto zniknie szybciej niż byście się spodziewali, bo dobry skład tego smacznego wypieku sprawia, że jest on też fajną opcją na energetyczną przekąskę w biegu, wczesnym rankiem, w ciągu dnia; przed lub po treningu albo długim spacerze.

Polecam i zapraszam na portal Hello Zdrowie (o tutaj), gdzie dowiecie się jeszcze o kilku innych zaletach tego brownie, a także znajdziecie dokładną recepturę jego wykonania.

Smacznego ☺

Link do przepisu: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2017/01/weganskie-ciasto-brownie-z-fasoli-bez.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.