Ciasto orzechowo miodowe siostry Anastazji

Ciasto orzechowo miodowe siostry Anastazji

Ciasto orzechowo miodowe siostry Anastazji

Biszkopt orzechowy:
* 4 jajka
* 4 łyżki zmielonych orzechów
* 3 łyżki bułki tartej
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżka mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto miodowe:
* 3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 25 dag margaryny
* 2 łyżki płynnego miodu
* 2 jajka
* 2 łyżeczki sody

Masa orzechowa:
* 30 dag orzechów krojonych
* 2 łyżki miodu
* 10 dag cukru
* 12 dag masła

Masa kawowo – orzechowa:
* 20 dag orzechów mielonych
* 1 szklanka mleka
* 10 – 15 dag cukru pudru
* 25 dag masła
* 2 – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (25/35 cm.). Piec w temp. 180*C przez ok. 30 min.

Ciasto miodowe:
Margarynę pokroić i posiekać z mąką, dodać dobrze roztrzepane jajka z cukrem, sodę, miód. Zarobić. Jeżeli ciasto jest za suche, można dodać żółtko. Podzielić na 2 części.

Masa orzechowa:
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzać do temperatury wrzenia. Ciasto miodowe rozwałkować i wyłożyć do 2 blaszek. Na powierzchni jednego rozprowadzić masę orzechową i upiec oba ciasta w temp. 180*C przez ok. 30 min.

Masa kawowo – orzechowa:
Gorącym mlekiem zalać orzechy. Wymieszać. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzone orzechy i kawę. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na 2 części.

Przełożenie:
Ciasto miodowe z masą orzechową – 1/2 masy – biszkopt orzechowy – 1/2 masy – ciasto miodowe bez orzechów – polewa

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.