Semlor

Semlor

Semlor

Tym razem szwedzki specjał karnawałowy. Mięciutkie bułeczki wypełnione marcepanem i bitą śmietaną, całość oprószona cukrem pudrem. Pyyyyyyszne 🙂 Wbrew pozorom nie są bardzo pracochłonne. Efekt jest naprawdę bardzo, ale to bardzo zadowalający 🙂

Składniki (na ok. 14 bułeczek):
Ciasto
25 g świeżych drożdży
375 ml ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
500 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczki soli
1 jajko lekko roztrzepane plus 1 jajko do posmarowania

Drożdże mieszamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczone mleko i mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i dodajemy do mieszanki mleka z drożdżami wraz jadnym jajkiem. Całość zagniatamy chwilkę. Ciasto przenosimy na omączony blat i zagniatamy ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1 i 1/2 godziny, aż podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, uderzamy pięścią raz lub dwa, ciasto zmniejszy objętość. Ciasto albo dzielimy na 14 części i formujemy z nich bułeczki albo ciasto lekko rozciągamy palcami i wycinamy szklanką bułeczki. Bułeczki odkładamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut, powinny podwoić objętość.
Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 20-25 minut. Bułeczki studzimy, a potem przecinamy na pół.
Palcami wydrążamy z dolnej części nadzienie, tak aby powstało wgłębienie, które nadziejemy marcepanem.

Nadzienie
ok. 150 g marcepanu
6 łyżek śmietany kremówki 30%
wydrążony miąższ bułeczek
ok. 200 ml kremówki 30% lub 36% mocno schłodzonej plus odrobina cukru pudru

W miseczce łączymy miąższ bułeczek (możemy nie dawać całego) ze startym na tarce o małych oczkach marcepan oraz kremówkę (6 łyżek). Masa powinna być jednolita i w miarę gładka. Masę wkładamy do wgłębień.
W osobnej misce ubijemy kremówkę z odrobiną cukru pudru (ok. 1 łyżeczka).
Na bułeczkę wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy drugą częścią bułeczki i oprószamy cukrem pudrem. Najlepsze tego samego dnia.

Link do przepisu: http://kuchniawzieleni.blogspot.com/2015/02/semlor.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.