Wieniec drożdżowy z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini – Weinhnachtskranz

Wieniec drożdżowy z nadzieniem daktylowym

Wieniec drożdżowy z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini – Weinhnachtskranz

Weihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu – bez cukru i bez nabiału.
Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania w okresie adwentu i do postawienia na stole w okresie świąt.
Zniknie w oka mgnieniu!

Składniki:
380 g mąki orkiszowej jasnej
150 ml mleka kokosowego
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
30 g drożdży
1/3 łyżeczki soli

nadzienie:
250 g daktyli
2 łyżki jasnego tahini
3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
1 żółtko+1łyżka wody do posmarowania
garstka orzechów włoskich

Przygotowanie:
przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle. Zimną wodą zalać pozbawione pestek daktyle na noc, gorącą przynajmniej na 1 godzinę (250 g daktyli zalać 1 szklaną wody)
mleko kokosowe delikatnie podgrzać w rondelku. Z kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć drożdże do rozpuszczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie, nie klejące się do brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość

daktyle odcedzić z wody, następnie zmiksować razem z tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty
wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła 1-2 cm wolny rant i zwinąć w rulon, następnie przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół. Skręcić obie przecięte części jak sznurek wywijając na wierzch widoczne przecięcia
spleciony rulon ułożyć na kształt koła bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub dużej formie w kształcie koła (w formie zachowa ładniejszy kształt). Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym i 1 łyżką mleka lub wody. Obsypać posiekanymi orzechami włoskimi
piec w 180′ C 25 minut, do zrumienienia

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2018/12/drozdzowy-wieniec-z-nadzieniem.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.