Makowiec zawijany – krucho drożdżowy – znakomity

Makowiec zawijany - krucho drożdżowy - znakomity

Makowiec zawijany – krucho drożdżowy – znakomity

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.
Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut – jeszcze smaczniejsze.

Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie i kręcenie maku. Gotowy, mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy i gotowe.
Nie warto kupować gotowej masy makowej (przeczytaj skład, a w momencie zrezygnujesz) skoro przygotowanie domowej jest bajecznie proste.
Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. To do dzieła!

Składniki na 1 duży makowiec:
250 g mąki orkiszowej jasnej
1 jajko M
2 żółtka
20 g drożdży
1,5 łyżki cukru
65 g masła
1,5 łyżki jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany
1/3 łyżeczki soli

masa makowa:
200 g mielonego maku
200 g wrzątku/mleka
2 łyżki amaretto
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki rodzynek
2 garstki posiekanych orzechów włoskich
skórka pomarańczowa
2 białka

Przygotowanie:
drożdże rozmieszaj z jogurtem. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i wymieszaj zagarniając ciasto do środka nożem. Teraz wyrabiaj ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało
suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym) i wymieszaj. Dodaj likier, miód, stopione masło i posiekane bakalie. Tuż przed wyłożeniem na ciasto uważnie wymieszaj masę makową z ubitymi na sztywno 2 białkami

rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatne podsypanej mąką na kształt prostokąta i grubość 1 cm. Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem. To prosty patent, by po upieczeniu nie tworzyły się dziury między ciastem, a masą makową. Rozsmaruj masę makową pozostawiając dookoła 2-3 cm wolny rant. Zwiń roladę wg krótszego boku, końce zlep
zwiniętą roladę owiń papierem do pieczenia pozostawiając na górze luz na 2 palce – miejsce na wyrośnięcie makowca. Dokładnie owiń ciasto, boki zostaw wolne i porządnie zawiń papier pod spód, tak by łaczenie wypadło dokładnie na środku spodu ciasta, wówczas masz gwarancję, że rolada się nie rozwinie podczas pieczenia
makowiec w “papierowym kokonie” ułóż na blaszce i pozostaw do napuszenia 45-60 minut. Im dłużej leżakowało w lodówce, tym dłużej
piecz w 180′ C 35-40 minut
po upieczeniu delikatnie rozetnij papier, studź ciasto na kratce
przed podaniem posyp cukrem/ksylitolem pudrem lub ozdób wg uznania

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2018/12/makowiec-zawijany-krucho-drozdzowy.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.