Szpajza – piankowy krem cytrynowy. Absolutne niebo w gębie!

Udostępnij na:
Szpajza - piankowy krem cytrynowy. Absolutne niebo w gębie!

Szpajza – piankowy krem cytrynowy. Absolutne niebo w gębie!

Szpajza – pod tą dziwnie brzmiącą nazwą kryje się absolutnie obłędny deser. To śląski król rodzinnych imprez – chrzcin, komunii i wesel.
Deser przygotowuje się na bazie jaj kurzych.
Do ubitych jajek dodaje się żółtka utarte z cukrem, a konsystencję deseru utrzymuje żelatyna. Ozdabia się go owocami lub kokosem.
Lekki, puszysty, o konsystencji pianki. Bardzo prosty do przygotowania.
Z największą przyjemnością dzielę się super smacznym przepisem. Przeglądając zdjęcia odkryłam, że nie został jeszcze opublikowany, dlatego nadrabiam zaległości. Przepis pochodzi jeszcze z sezonu truskawkowego, ale to nic bez dodatku truskawek też będzie rewelacyjny.
Idealne małe słodkie co nieco do sylwestrowego bufetu! Tym przesmacznym deserkiem kończę blogowanie w 2018 roku! Do siego roku!
Polecam!

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2018/12/szpajza-piankowy-krem-cytrynowy.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.