Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów

Udostępnij na:
Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów

Bitki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, smakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw, doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.
Bitki przygotowuje się z tylnej części udźca, np. ligawy. Wołowina powinna być jasna, sprężysta i przyjemnie pachnieć mięsem. To cechy dojrzałego mięsa, a dzięki dojrzewaniu mięso kruszeje i jest lepiej trawione, niestety z kiepskiej jakości wołowiny najlepszy kucharz nie zrobi smacznego dania.
Płaty mięsa wystarcza rozbić, obsmażyć, następnie dusić, a z dodatkiem suszonych grzybków to już prawdziwa poezja smaku. Wszystko! Minimum składników, maksimum smaku! Tak przygotowane bitki sprawdzą się na każdą rodzinną uroczystość lub super niedzielny obiadek.

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2019/01/bitki-woowe-w-sosie-z-suszonych-grzybow.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.