Stuten – niemiecki chlebek z rodzynkami

Udostępnij na:
Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami

Stuten, regionalny (Nadrenia, Hesja, Westfalia) przysmak – to nic innego jak niemiecki drożdżowy chlebek rodzynkowy. Blisko mu smakowo do naszej chałki. Nie jest jednak pleciony jak chałka, ale zawsze upieczony w kasetowej foremce, z apetycznym nacięciem na górze i usiany mnóstwem rodzynek. Stuten od chałki różni także struktura ciasta, jest bardziej zwięzła.

Stuten jest przepyszny, a w czasach gdy nie piekłam jeszcze ciast drożdżowych to było najczęściej kupowane przeze mnie pieczywo.
Dalej uwielbiam drożdżowe wypieki teraz jednak tylko domowe, bo wiadomo te sklepowe nie mogą się z nimi równać, dlatego Stuten jem już tylko z domowego wypieku. Poza tym mój domowy jest z mąki orkiszowej, a takiego nie kupisz nawet w najlepszej piekarni. W Niemczech obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole, choć w sprzedaży jest cały okrągły rok.
Polecam!

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2019/01/stuten-niemiecki-chlebek-z-rodzynkami.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.