Domowe napoleonki

Udostępnij na:

Napoleonki, w niektórych regionach zwane kremówkami to tradycyjny i ponadczasowy wypiek. Ciasto składa się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonego gęstą masą budyniową.
Nigdy specjalnie nie przepadałam za napoleonkami, szczególnie za kitłowatą masą budyniową.
Moje napoleonki natomiast mogę śmiało nazwać królewskimi, bo tak właśnie smakują. Wersja nieco uproszczona i mniej czasochłonna, ponieważ użyłam gotowego ciasta francuskiego. Ciasto przełożyłam nie budyniem, a kremem budyniowym – lekkim, puszystym, aksamitnym, po prostu przepysznym. I choć ciastka nie są fit, bez dokładki się nie obędzie. No, ale karnawał ma swoje prawa!

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2019/02/domowe-napoleonki.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.