Kiszona kapusta duszona z pieczarkami i papryką
Kapusta kiszona duszona z papryką i pieczarkami to znakomity dodatek obiadowy – do makaronu, kasz, klusek, czy ziemniaków, pieczywa również. Idealny obiad wegetariański. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny wegetariański bigosik, ponieważ w daniu dominuje słodki, paprykowy smak. Jest pyszna!
Proste, tanie danie, które ma jeszcze tą zaletę, że można zrobić je w większej ilości i odgrzewać wg potrzeby.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
400 g pieczarek
1 cebula
2 duże czerwone papryki
kilka suszonych grzybków – opcjonalnie
sól, pieprz
kminek
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 szklanka wody lub bulionu
Przygotowanie:
kapustę kiszoną zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem
w międzyczasie zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić, oprószyć pieprzem i podsmażać, aż z pieczarek odparuje woda i zaczną się złocić
przekroić paprykę, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w dużą kostkę
do garnka z gotującą się kapustą dodać pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki i kminek. Dusić do miękkości kapusty
na koniec zagęścić kapustę mąką
podawać z ulubionymi dodatkami