Pasta lubczykowa – maggi w słoiczkach na zimę

Pasta lubczykowa - maggi w słoiczkach na zimę

Pasta lubczykowa – maggi w słoiczkach na zimę

Pasta lubczykowa – wspaniała, intensywna w smaku, świetna przyprawa w swej naturalnej formie. Bez dodatków, polepszaczy, wzmacniaczy smaku, nie ma się co równać z maggi ze sklepowych półek. W tej formie ma również o wiele większy zakres zastosowania. Lubczyk rośnie szybciej, niż zdążysz go przetworzyć, zatem do dzieła! Nie tylko aromatyzuje potrawy i dodaje im smaku, jest również bardzo zdrowy.

W podobny sposób przygotowywałam już pastę z czosnku niedźwiedziego, czyli listki zmiksowałam z dodatkiem soli i oliwy.
Autorka przygotowała pastę tylko z dodatkiem soli w proporcji 7 części lubczyku na 1 część soli (700 g liści lubczyku i 100 g soli). Ważne jest użycie soli morskiej, himalajskiej, kamiennej – bez dodatków, ponieważ mogą spowodować zgorzknienie pasty.
Niestety blender kielichowy potrzebuje dużych ilości wsadu, a mały rozdrabniacz nie radził sobie bez dodatku oliwy (oleju) także zrobiłam pastę starym sposobem. Dodatek soli i oliwy to świetne konserwanty, zatem pastę możesz długo przechowywać, nawet do roku.

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2016/05/pasta-lubczykowa-maggi-w-soiczkach-na.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.