Rożek Piz Za

Udostępnij na:
Rożek Piz Za

Rożek Piz Za

Co powiecie na pyszne rożki drożdżowe, mogą zastąpić nam drugie śniadanie.
Składniki na rozczyn:
• 1 kostka drożdży świeżych
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 szk. mleka ciepłego

Składniki na farsz:
• Cebula
• 15 dag pieczarek
• ½ papryki żółtej
• ½ papryki czerwonej
• Pieprz
• Sól
• 3 ogórki konserwowe

Dodatkowo:
• 20 łyżek mąki pszennej
• 1 szk. mleka
• 2 łyżki oleju
• Sól
• Ketchup
• 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na rozczyn rozrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę wsypujemy do miski.
3. Gdy rozczyn już się podniósł, wlewamy do mąki.
4. Dodajemy olej, sól, mleko i wyrabiamy.
5. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
6. W tym czasie robimy farsz: Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
7. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.
8. Następnie pokrojone papryki.
9. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
10. Ogórka kroimy kostkę i łączymy z grzybami, chwilę prużymy.
11. Ciasto wałkujemy i dowolnie kroimy, w zależności jaki kształt chcemy uzyskać.
12. Smarujemy ketchupem.
13. Nakładamy farsz.
14. Posypujemy serem startym na dużych oczkach.
15. Składamy zlepiając brzegi ciasta.
16. Pieczemy 30 minut w 180 °C
17. Danie gotowe.
18. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2019/09/rozek-piz-za.html#more

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.