Powidła śliwkowe – najlepsze

Powidła śliwkowe - najlepsze

Powidła śliwkowe – najlepsze

Gdy lato powoli się z nami żegna, najwyższy czas zacząć “wekowanie”. Warto zakonserwować śliwki – owoce szczęścia. Zawierają duże ilości tryptofanu – aminokwasu odpowiadającego za powstawanie hormonu szczęścia – serotoniny. Bardzo skuteczną metodą na poprawę humoru jest właśnie łyżeczka powideł śliwkowych. Ponadto jesienią i zimą będą świetnym dodatkiem do kanapek, pierników, rogalików i innych ciasteczek (nie rozpływają się i nie wyciekają podczas pieczenia), sosów itp. Są niezwykle proste do wykonania i właściwie jednoskładnikowe. Do powideł potrzebne są właściwie tylko śliwki. Gdy dodasz do tego trochę czasu i cierpliwości – sukces gwarantowany.
Podstawą są zdrowe, świeże, bardzo dojrzałe śliwki z odchodzącą pestką i duży gar oraz trochę cierpliwości.

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2013/09/powidla-sliwkowe-najlepsze.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.