Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza “wielki bałagan”. W rzeczywistości tak na prawdę wygląda. Jest to sos składający się z pomidorów, papryki i cebuli, który gotujemy na patelni z dodatkiem jajek sadzonych. Całe danie na końcu posypujemy świeżą kolendrą. Całość delikatnie mieszamy tworząc tzw. bałagan.

4 pomidory
2 duże jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki kminku rzymskiego
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Świeża kolendra

Link do przepisu: https://foodmagazine.pl/szakszuka/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.