Pieczone udka kurczaka z żurawiną, topinamburem i pieczarkami

Pieczone udka kurczaka z żurawiną, topinamburem i pieczarkami

Pieczone udka kurczaka z żurawiną, topinamburem i pieczarkami

Zwykłe udka kurczaka w zależności od dodatków z jakimi je podasz mogą stanowić odświętny posiłek.
Moja noworoczna propozycja to pieczone udka z topinamburem, żurawiną i pieczarkami podane z kluskami śląskimi.

Topinambur ostatnimi czasy stał się bardzo modny, dlatego coraz łatwiej go kupić. Oprócz mnogości witamin i soli mineralnych to najbogatsze naturalne źródło innuliny, która usprawnia działanie przewodu pokarmowego i pomaga w namnożeniu zdrowych bakterii jelitowych.

Czerwone kulki żurawiny to jedyne świeże owoce o tej porze roku, które bez trudu kupisz na bazarku. Kwaśno-cierpka żurawina świetnie komponuje się z pieczonymi mięsami, a przy okazji wzbogaca domowe menu w wiele wartości zdrowotnych. Czerwone kulki żurawiny mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, szczególnie  ważne przy zwalczaniu infekcji pęcherza moczowego.

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/01/pieczone-udka-kurczaka-z-zurawina.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.