Krupnik

Krupnik

Krupnik

Krupnik to tradycyjna polska zupa z kaszą jęczmienną, ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka i jarzyn….ale nie o tym dziś będzie. Krupnik to rodzaj wódki lub likieru o smaku miodowym, oparty na tradycyjnym litewskim napoju z XVII wieku o nazwie „krupnikas” czasem można ją znaleźć pod przepisem na krupnik Litewski lub litewski krupnik. Krupnik, tak jak wcześniej wspominałem to także nazwa polskiej zupy z jęczmienia, więc należy uważać, aby się nie pomylić! Tradycyjnie napój ten podaje się na gorąco, z dodatkiem gałki masła. Zapraszam na swojską nazwę zupy, Krupnik, która nie jest zupą, ale równie dobrze potrafi ogrzać.

Link do przepisu: https://rafalcook.com/2020/01/05/krupnik/

Tagi:

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.