Wołowina Wellington

Wołowina Wellington

Wołowina Wellington

Wołowina Wellington inaczej nazywana Beef Wellington to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej. Jest to nic innego jak polędwica wołowa, która otoczona jest warstwą pasztetu lub farszem grzybowym. Czasami możemy spotkać przepis zarówno z farszem grzybowym jak i pasztetem. Na końcu całe mięso z farszem zawinięte jest ciastem francuskim i zapieczone.

1 kg polędwicy wołowej
Świeży tymianek
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
400 g grzybów (pieczarek, prawdziwków, kurek)
1 łyżka klarowanego masła
Musztarda angielska lub dijon
150 g szynki długo dojrzewającej w plastrach (parmeńska lub szwarcwaldzka)
Sól, pieprz

Link do przepisu: https://foodmagazine.pl/wolowina-wellington/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.