Schab Hakuna Matata

Schab Hakuna Matata

Schab Hakuna Matata

Gdy znudziły się nam kotlety schabowe, możemy mięso przygotować trochę w inny sposób a mianowicie w pysznym warzywnym sosie.

Składniki:
• ½ kg schab
• Cebula
• 1 kg pieczarek
• 2 papryki żółta, czerwona
• 200 ml koncentratu pomidorowego
• 200 ml ketchupu pikantnego
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki octu jabłkowego
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
• ½ łyżeczki czosnku
• Papryka ostra
• Mąka pszenna do panierki

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry centymetrowe, solimy, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
4. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki oraz obraną z nasion i pokrojoną w paseczki paprykę.
5. Doprawiamy pieprzem oraz solą i łączymy z koncentratem oraz ketchupem.
6. Wlewamy ocet, wsypujemy cukier, czosnek oraz paprykę ostrą, chwilę gotujemy.
7. Sosem z warzywami polewamy mięso i pieczemy 40 minut w 180°C.
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/01/schab-hakuna-matata.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.