Arancini

Kulki Ryżowe Arancini

Kulki Ryżowe Arancini

Arancini lub inaczej nazywane arancine. Są to słynne włoskie, a dokładnie sycylijskie klasyczne kulki ryżowe, które obtaczamy w panierce z bułki tartej i smażymy na głębokim oleju. Arancia to po włosku pomarańcza, a te ryżowe kulki po usmażeniu przypominają właśnie male pomarańczki.

Najsłynniejszymi farszami, które dodaje się do anarcini są: sos pomidorowy, mozzarella, groszek, kurczak czy łosoś. Samo przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga trochę czasu. Jednak każdy miłośnik risotto, bez wątpienia zakocha się również w tych ryżowych kuleczkach.

500 g białego ryżu (do risotto)
3 jajka
150 g mąki
400 g bułki tartej
200 g sosu pomidorowego (w kartonie)
150 g groszku konserwowego
350 g mięsa mielonego
Mozzarella
Olej do smażenia

Link do przepisu: https://foodmagazine.pl/arancini/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.