Placek do Barszczu

Placek do Barszczu

Placek do Barszczu

Kiedy mamy uroczysty obiad najlepszy jest wtedy barszcz podany w bulionówkach, a jako dodatek możemy podać ten pyszny placek.
Wymiary formy:
długość – 34 cm
szerokość – 24 cm
wysokość – 7,5 cm

Składniki na ciasto:
• 10 łyżek mąki pszennej
• Kostka margaryny
• 5 żółtek
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 1 opakowanie zupy ogonowej
• 1 łyżka śmietany 18 %
Składniki na farsz:
• Cebula
• ½ kg mięsa mielonego
• ½ kg pieczarek
• 2 kostki rosołowe
• Jajko
• 1/3 szklanki bułki tartej
• 5 jajek ugotowanych na twardo
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę, zapiekamy 15 minut w 180°C.
2. W tym czasie robimy farsz: cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodajemy starte na tarce o dużych oczach pieczarki oraz kostki rosołowe.
4. Doprawiamy pieprzem oraz solą, studzimy.
5. Mięso przekładamy do miski, solimy, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, starte na tarce ugotowane jajka oraz ostudzone grzyby.
6. Wszystkie składniki dokładanie mieszamy i wykładamy na podpieczony placek.
7. Drugie placek rozwałkowujemy i układamy na wierzch.
8. Pieczemy 30 minut w 180°C.
9. Po upieczeniu dowolnie kroimy i podajemy z barszczem.
10. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/01/placek-do-barszczu.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.