Smak Bangkoku – danie jednogarnkowe

Smak Bangkoku - danie jednogarnkowe

Smak Bangkoku – danie jednogarnkowe

Danie jednogarnkowe z delikatnym mięsem z udek z makaronem w pysznym sosie.

Składniki:
• 4 udka z kurczaka
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 1 łyżka oleju sezamowego
• Sól
• Pieprz
• czosnek
• 1 łyżka miodu
• Kilka grzybów MUN
• 2 marchewki
• 2 papryki ( żółta, czerwona)
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• Makaron gniazdka

Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy gorącą wodę na co najmniej 30 minut.
2. Udka obieramy ze skórki, wyjmujemy kości i kroimy na małe kawałki.
3. Doprawiamy solą i wlewamy sos sojowy.
4. Na patelnie wlewamy olej, ocet oraz miód, mieszając podgrzewamy i dodajemy mięso.
5. Mięso nam się pruży a my w tym czasie obieramy marchew, kroimy w słupki.
6. Paprykę również kroimy w podłużne paski i tak samo grzyby.
7. Wszystko łączymy z mięsem i doprawiamy pieprzem, solą oraz czosnkiem, podlewamy wodą.
8. 10 minut przed końcem prużenia wkładamy gniazda makaronowe.
9. Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
10. Danie gotowe.
11. Smacznego

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/01/smak-bangkoku.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.