Makowe pierożki

Makowe pierożki

Makowe pierożki

Są rogaliki z nadzieniem makowym a ja postanowiłam zrobić pierożki.

Składniki na ciasto:
• 4 szk. mąki pszennej
• 25 dag margaryny
• 3 żółtka
• 1 kwaśna śmietana 18 %
• Szczypta soli
• 5 dag drożdży
• 2 łyżki cukru
Składniki na farsz:
• 5 dag masła
• 250 dag maku
• 2 łyżki miodu
• Jajko
• 100g rodzynek
• Olejek migdałowy

Dodatkowo:
• Białko do posmarowania
• Cukier do posypki

Sposób przygotowania:
1. Mak sparzyć gorąco wodą i zmielić maszynką na drobnych oczach.
2. Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z cukrem.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, szczyptę soli, wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę, drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4. W tym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy miód, olejek oraz rodzynki, chwilę gotujemy i łączymy z zmielonym makiem. Wbijamy żółtko a białko ubijamy mikserem, po czym dodajemy do maku i dokładnie mieszamy.
5. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka.
6. Na każde kółko nakładamy na środek masę makową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.
7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem.
9. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
10. Deser do kawy gotowy.
11. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/02/makowe-pierozki.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.