Szejk czekoladowo-migdałowy z Aquafaba

Szejk czekoladowo-migdałowy z Aquafaba

Szejk czekoladowo-migdałowy z Aquafaba

Aquafaba, czy ta nazwa coś Ci mówi? Już wyjaśniam, Joël Roessel, francuski kucharz, przez wiele lat szukał produktu, który zastąpiłby, białka jaj. Testując różnego rodzaju zalewy konserwowe, wpadł w końcu na płyn z ciecierzycy, który podczas ubijania zachowuje się jak białko jaj. Dwóch innych kucharzy, rok później przedstawiło w sieci, desery z Aquafaba, co oznacza ta nazwa, jest to połączenie łacińskich słów „aqua”, czyli woda oraz „faba” ziarno fasoli. Zapraszam na przepysznego szejka z fantastyczną pianką białkową.

Link do przepisu: https://rafalcook.com/2020/02/06/szejk-czekoladowo-migdalowy-z-aquafaba/

Tagi:

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.